تخلفات بنگاههای بدون مجوز موضوعی است که بسیار بر سر زبانها افتاده است. در حالی که تصور میشد سال ۸۷ با اجرای طرح ساماندهی مشاوران املاک، بساط مشاوران املاک غیرمجاز جمع شود، به گفته یک مقام دولتی علاوه بر ۱۲۰ هزار مشاور املاک رسمی، ۸۰ هزار مشاور املاک غیرقانونی در کشور داریم. به این ترتیب مشخص میشود بخشی از افزایش نرخ زمین و ساختمان و اجارهبها دقیقاً به واسطه فعالیت بنگاههای مشاوران املاک غیرمجاز در اقتصاد رقم میخورد. حالا این پرسش مطرح میشود که مشاوران املاک غیرمجاز جهت ارائه خدمات به مشتریان خود چگونه از امکانات مشاوران املاک صاحب پروانه استفاده میکنند؟
ظاهر امر نشان میدهد مشاوران املاک غیرمجاز همانند مؤسسات مالی غیرمجاز در بخش پولی باید جهت فعالیت و انجام معامله از امکانات یک بنگاه مجاز استفاده کنند. به عبارتی همانطور که مؤسسات مالی غیرمجاز برای فعالیت نزد یک بانک که به شبکه شتاب متصل هستند، حساب باز میکنند و از امکانات شتاب این بانک بهره میبرند، مشاوران املاک غیرمجاز نیز برای عقد قرارداد مجبورند به یک مشاوره املاک که دارای مجوز و پروانه قانونی است، متصل باشند. در حقیقت بنگاههای غیرمجاز مشاوران املاک که همچون مغازههای بقالی به شکل قارچ در محلات مختلف در حال فعالیت هستند، به یک مشاوره املاکی مجاز جهت استفاده از امکانات کدرهگیری و امضای دیجیتالی و استفاده از برگه مخصوص قولنامه متصل هستند.
رئیس اتحادیه مشاوران املاک شیراز میگوید: طرح زمستانی و بازرسی میدانی از بنگاههای املاک فاقد پروانه کسب آغاز شده است. به گفته شهرام نامدار، به دلیل آنکه اعضای مجاز و مشاوران املاک دارای پروانه کسب حق عضویت سالانه، دارایی، ارزش افزوده و هزینههای جانبی را پرداخت میکنند، این حق برایشان محفوظ است که امنیت مالی و اقتصادی آنها در سطح شهر تأمین شود. در واقع این امنیت وقتی حاصل میشود که مشاوران املاک بدون پروانه و غیرمجاز، شناسایی شده و با آنها برخورد شود. او با اشاره به اینکه فعالیت مشاوران املاک بدون مجوز موجب گرانی ملک و روانه شدن پروندههای بسیار به دستگاه قضا شده است، به این نکته اشاره میکند که اتحادیه وظیفه دارد با بازرسیهای میدانی نسبت به حق مسلم مشاوران املاک دارای پروانه کسب، ادای دین کند. بنا به تأکید نامدار، اتحادیه مشاوران املاک شیراز بر همین اصل، بازرسیهای میدانی خود را کلید زده تا با بهرهگیری از اداره اماکن، نسبت به شناسایی و پلمب واحدهای بدون پروانه اقدام نماید.
هرچند بنا به تأکید او بازرسیهای هفتگی طبق روال صورت میگیرد اما در عین حال، طرحهای بازرسی فصلی به دلیل تجمیع 121 بازرس و انجام آن به صورت روزانه و مستمر، هزینهبر است. رئیس اتحادیه مشاوران املاک شیراز با اشاره به فعالیت حدود ۶ هزار واحد صنفی مجاز در این حوزه، تأکید میکند که واحدهای دارای پروانه کسب که مهلت اعتبار جواز آنها رو به پایان است و همچنین کسانی که قصد جابهجا شدن دارند، سریعاً باید به اتحادیه مراجعه کنند و روال قانونی را انجام دهند. اگرچه اتحادیه نیز انجام امور چنین واحدهایی را تسریع میبخشد، اما به قول نامدار در صورتی که روال قانونی انجام نشود، طبق قوانین و مقررات نظام صنفی با افراد متخلف برخورد میشود.
البته رئیس اتحادیه مشاوران املاک شیراز نیز در طول هفته از واحدهای سطح شهر، بازدید و بازرسی میکند و نتیجه این بازدیدها و بازرسیها نیز در صفحات اجتماعی مربوط به اتحادیه اطلاعرسانی میشود. با این حال نامدار بر تسریع ساماندهی املاک بدون مجوز و صدور پروانه برای این واحدها تأکید دارد و معتقد است هنگامی که چنین کسانی زیر چتر اتحادیه باشند، پیگیری تخلفات نیز تسهیل خواهد شد. او در عین حال به مردم پیشنهاد میدهد که قراردادهای خود را در دفاتر املاک دارای پروانه کسب منعقد کنند و به سراغ بنگاههای بدون مجوز نروند. به گفته نامدار، مشاوران املاک کلانشهر شیراز نیز موظف هستند پروانه کسب خود را در معرض دید عموم نصب کنند، چرا که در غیر این صورت بر اساس ماده ۲۸ با آنها برخورد میشود.
در هر صورت این روزها بازرسی از واحدهای مشاور املاک بدون پروانه در سطح شیراز قوت گرفته و عرصه فعالیت برای واحدهای بدون مجوز تنگتر خواهد شد.